Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis oturumuna Katı Atık Aktarma İstasyonları tartışması damga vurdu. CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel’in bu istasyonları Toroslar halkının istemediğini açıklamasının üzerine Başkan Kocamaz, “Bunu ajite etmenin kimseye faydası olmaz. Bu çöp mutlaka taşınacak. Halkı galeyana getirerek, engellemeyi istemek akla ne kadar uygun?” dedi. CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de CHP’li Meclis üyesinin aksine Başkan Burhanettin Kocamaz’ı desteklemesi dikkat çekti.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısı’nın 1. birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısına Akdeniz ve Toroslar’da toplanan çöplerin Güneykent Mezarlığı arkasındaki alanda bulunan Toroslar Belediyesine ait deponun bitişiğinde toplanarak burada kurulacak Katı Atık Aktarma istasyonlarından çöp alanına aktarılması konusu damga vurdu.
CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel, Çavuşlu’da yapılacak Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun hem yerleşim yeri içinde olması hem de Mersin Şehir Hastanesi’ne yakınlığı nedeniyle koku yapacağı yönünde vatandaşların endişeleri olduğunu söyledi. Gökçel ayrıca Akdeniz ve Toroslar ilçelerinden toplanan çöplerin bu aktarma tesisine götürülmesinin doğru olmadığını belirtti.
KOCAMAZ: “TARSUS’TA ŞEHRİN İÇİNDE VAR!”
CHP’li Gökçel’in eleştirilerine yanıt veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Değerli arkadaşlar bu çöp bir şekilde taşınacak. Bunun dışında tek bir çözümü var, çöp üretmemek. Anamur’da her şey hazır, kaynağı, projesi ve ÇED raporları hazır bir tesisin yapılması engellendi. Oysa hibe fonundan parası da hazırdı. Biz bu çöpleri ne yapacağız? Çöpü biz üretmiyoruz. Toroslar’ın çöpü nereden geliyor? Ben bir hazırlık yaptırdım. Bir sunum yapsınlar görün. Bunu ajite etmenin kimseye faydası olmaz. Bu çöp mutlaka taşınacak. Halkı galeyana getirerek, engellemeyi istemek akla ne kadar uygun? İstanbul’un içerisinde yüzlerce var. Tarsus’ta şehrin içerisinde yıllardır var. Bu bir aktarma istasyonu. Çöpü oraya dökmüyoruz” dedi.
Katı Atık Aktarma İstasyonlarının bulunduğu noktada koku yaratacağına dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Tarsus’ta konutların arasında çöp deposu var. Gidin bakın, herhangi bir koku var mı? Ben orada koku olmasına müsaade etmem. Toroslar İlçesi’nde bulunan aktarma istasyonu Şehir Hastanesi’ne yakın değil. Gerekirse gidelim beraber ölçelim. Örneğin Tarsus’takinin bitişiğinde okul var. Çöpler aktarma istasyonunda kalmayacak, anında taşınacak. Gerekirse kokuyu gidermek için yöntemlerimiz var. Çöp boşalacak ve anında gidecek. Çöp kokmaya başlamadan taşınacak. Konteynerde ne kadar koku oluşuyorsa, istasyonda da ancak o kadar kokar, daha fazla kokmaz. Bu aktarma istasyonları sayesinde şehir rahat edecek” şeklinde konuştu.
CHP’Lİ GENÇ’DEN KOCAMAZ’A DESTEK
Başkan Kocamaz’ın ardından söz isteyen Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de CHP’li Meclis Üyesi Gökçel’e değil Başkan Kocamaz’a destek verdi. İbrahim Genç, “Yapılan iş doğrudur ve burada yanlış bir şey yoktur. Bu çöpler, konteynere atıldıktan sonra aktarma istasyonuna gidiyor, oradan da 3-4 saat sonra ilgili yere iletiliyor. Öyle 3 gün, 5 gün beklemiyor. Biz Almanya’da kardeş kentimizde böyle bir tesisi inceledik biz. Burada çöp geliyor, anında boşaltılıyor, tır alıp götürüyor. Ankara’da da İstanbul’da da dünyanın her yerinde de böyle. Eğer bu yapılırsa ilçe belediyeler çok rahat edecektir, ekonomik olarak da büyük yararı olacak. Yenişehir’e de aktarma istasyonu yapılıyor zaten” diye konuştu.
İLÇE BELEDİYELERİ KARA GEÇECEK
Tartışmaların ardından Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Katı Atık Aktarma İstasyonları hakkında kısa bilgiler vererek, bir sunum gerçekleştirdi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Halisdemir, sunumda Katı Atık Aktarma İstasyonlarının ne olduğunu açıklayarak, Mersin’e sağladığı kazancı anlattı. Halisdemir, dört merkez ilçede bulunan Katı Atık Aktarma İstasyonları sayesinde çöp kamyonlarının günlük kullandığı yakıttan yaklaşık 2.731.995.60 TL gelir artışı sağlandığının altını çizdi. Son olarak Halisdemir, sunumda Mersin’de 3 adet Düzenli Depolama Tesisi ile 48 adet Düzensiz (Vahşi) Çöp Döküm Sahasının bulunduğunu söyleyerek, kurulacak olan aktarma istasyonları sayesinde kentin düzensiz çöp döküm sahalarından kurtulacağını belirtti.