Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın üçüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 2017-2019 Revize Stratejik Plan paralelinde hazırlanan Mersin Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Performans Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporu görüşüldü.
Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı için öngörülen 495 milyon TL tutarındaki bütçe borçlanması ile ilgili eleştirilere cevap veren Başkan Kocamaz, “Yatırım yapmazsak borçlanmayabiliriz. Bir şeyi önerirken elinizde veriler olacak. Şu yatırımları yapın. Şunları yapmayın demeniz gerekecek. Elinizde böyle bir liste varsa konuşalım. Afakî konuşmak olmaz. Borçlanılacak tutar, bütçeyi oluştururken denkleştirme amacıyla konulmuş bir rakam. İllaki borçlanılacak ya da o tutar kadar borçlanılacak diye bir şey yok” dedi.
BAŞKAN KOCAMAZ, “MERSİN MERKEZİN DIŞINDA NEREYE GİTTİLER Kİ?”
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersin’e kazandırılan hizmetlerin yeterli olmadığı yönündeki iddialara cevap veren Başkan Kocamaz, “Bir işe nereden baktığınız çok önemli. Meclis üyesi arkadaşlarımız belediyenin verdiği mücadeleyi bilemez. İki tane battı-çıktı dışında hizmet yapılmadığını söyleyen arkadaşımız acaba Mersin merkezin dışında nereye gitti ki böyle bir değerlendirme yapma hakkını kendinde görüyor? 1 milyon 785 bin insana hizmet ediyoruz. Gelir, insan sayısına göre geliyor. Borçsuz belediye olmaz. Elimizi vicdanımıza koyalım. Geçen yıl da bir borçlanma hedefi koyduk. Büyük bir kısmı yol, asfalt ve su hizmetlerine gitti. Otoban gibi köy yolları yapıyoruz. Yıllardır yapılmayan işler gerçekleşiyor. Gerçekten şu anda hedeflediğimiz noktaya yaklaşmak üzereyiz” şeklinde konuştu.
“BİZ KARINCANIN HACCA GİTMESİ MİSALİ YOLA ÇIKTIK”
Müftü Deresi ile ilgili projenin bir yıl içerisinde bitmeyeceği yönündeki konuşmaları yanıtlayan Başkan Kocamaz, “Biz karıncanın hacca gitmesi misali yola çıktık. Müftü Deresi projesi 20-25 yıllık bir proje. Dikmen Vadisi gibi olması için yaklaşık 20 yıl gerekli. Mersin halkı biz gelmeden önce 1/5 binlik plan diyordu. Mart ayında göreve geldik. Mayıs ayında 1/100 binlik plana başladık. Ulaşım Master planı aynı şeklide. Kaç kez toplantı yaptık. Bu toplantılarda bunların hepsi dile geldi. Hala bu 1/100 binlik planlar bakanlık tarafından tam manasıyla onaylanmadı. 1/100 binlik planlar yapılmadan, 1/5 binlik planlar yapılmadan raylı sistem niye yapılmadı diye soruyorlar” ifadelerini kullandı.
“KEŞKE HER ŞEY SİZİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ GİBİ KOLAY OLSAYDI”
Monoray projesinin gecikme nedeninin bakanlıktan onay çıkmaması olduğunu defalarca açıklamalarına rağmen hala neden yapılmadığı ile ilgili sorular geldiğini belirten Başkan Kocamaz, “Biz Monoray projemiz daha fazla uzamasın diye ısrarla Havaray yapalım dedik. Alt yapıya zarar vermeden üstten bir Havaray yapalım dedik. En son ‘Biz size Havaray yaptırmayız’ dediler. Karma sistem yapın dediler. Eylül ayı sonunda bu sisteme göre proje ihalesine çıktık. Hala itiraz aşamasında bekliyor. Bunun projesi bize söylenene göre en az 10 ay alır. Bilen bilmeyen herkes konuşuyor da keşke her şey sizin düşündüğünüz gibi kolay olsaydı” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları hizmetlerin diğer belediyelerin örnek aldığını ifade eden Başkan Kocamaz, “Biz hiçbir şekilde bu meclisten bir şeyleri saklayarak hareket edemeyiz. Onun için her şeyi açık seçik önünüze getiriyoruz. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda da hiç bir şekilde mütevazı davranmıyorum. Büyükşehirler içerisinde bu kadar vatandaş odaklı çalışan, vatandaşın sıkıntılarını giderme konusunda her türlü sorumluluğu üstlenen, çevreye duyarlı, engelliler, tarımsal ve sosyal projelerle ilgili her belediyeden çok daha fazla sorumluluk üstlenen belediye olduğumuzu her yerde söylerim.” dedi.
“BU OTOBÜSÜN DİREKSİYONUNDA BİZ VARSAK, İÇİNDE DE SİZ VARSINIZ”
Yaptıkları bazı hizmetlerin karşılığı olmayan hizmetler olduğunu söyleyen Başkan Kocamaz meclis üyelerinin yapılan hizmetleri gezip görmesi gerektiğinin altını özellikle çizdi. Başkan Kocamaz, “Ezbere konuşmadan bizi izlemeniz lazım. Tarımsal hizmetlerle ilgili çalışmaları büyükşehir belediyelerinden gelip bize soruyorlar. Bütün engellemelere rağmen üniversiteye hazırlık kursu açtık. Bununla ilgili bir belediye geldi sordu. O gelen belediyenin elemanları orayı gördükten sonra biz bunu yapamayız dediler. Bütün sosyal hizmetlere ayırdığımız bütçe 2 milyon lira dediler. Biz üniversiteyi kazananlara toplamda 11 milyon veriyoruz. Bunlara sizler destek veriyorsunuz. Biz hep birlikte bunları başarıyoruz. Rica ediyorum tek tek gidin görün. Engellilerimiz için meslek edindirme birimi yaptık. Bu yapılanın tesisleri gezin görün diyoruz, kimse gelmiyor. Gezip görmeden hayallerle bir şeyler yürütmeye çalışıyorlar. Bu otobüsün direksiyonunda biz varsak içinde de siz varsınız. Bir şey başarıyorsak ya da başaramıyorsak hepimizin sorumluluğu. Ocak ayında engelliler merkezini açmak istiyoruz. Merkezimiz Türkiye’de tek. Otistik çocuklar merkezi yaptık kim gitti gördü? Bu konularda objektif olmanızı bekliyorum” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Performans Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporu 30 Kasım 2017 Perşembe tarihinde tekrar görüşülmek üzere ertelendi.
hizmet etmek iyi güzel de bir de su elemanlarinizin tutumu,konusmasi,davranış şekilleri)lideri ve yapılan hizmetin milletin anasına döver gibi gözüne sokmak ,,, her ilçede bulunan belediyesi hangi parti olursa olsun top yekün hedef “hizmet” olacak şekilde birlikte hareket ederek çalışılsa .demem o dur ki bir ilçede iki ayrı baş olmaz.hizmet yapilacaksa parti vs ayrımı yapmayın.duzgunce halkı mağdur etmeyecek şekilde birlikte hizmet yapın. hala aynı saçma sapan hareketler. ve şu faturaları …maşallah kol gibi vatandaşı sömüryor.
aydincikli arkadaş sen önce şu başkanın yaptığı SU hatlarına bak adamlar patlağa yetişemiyor insan olana bu utanç yeter yazık yazık milletin parasının nasıl iç edildiğinin en güzel örneği evelde belediyeye giren arabaları sıfırlıyor