İYİ Parti’nin Mersin’de üretim yapan çiftçilerin yaşadıkları sorunlara yönelik önergesi üzerinde konuşan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Çukurova’da geçen yıl limon ağaçlarının büyük bir kısmı söküldüğünü, dikenli limonun ise 7-8 TL yani üç yıl önceki fiyatlardan satıldığını söyledi. İYİ Partili Kocamaz’a yanıt vermeye çalışan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da iktidarın tarım politikalarını savunarak, Mersin’de sökülen limon bahçelerinin olmadığını söylemesi şaşkınlıkla karşılandı. Para kazanmayı geçip, zarar eden limon üreticisinin bahçelerini söktüğünü inkâr eden Ali Kıratlı, sosyal medya üzerinden yaygınlaşan limon bahçesi söküm ilanlarının artmasını da pas geçmesi tepkiyle karşılandı.
TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’de ve tüm Çukurova’da üretim yapmaya çalışan ve zarar ettikleri gerekçesiyle başta limon olmak üzere narenciye bahçelerini söken çiftçilerin yaşadıkları sıkıntı tartışma yarattı.
İYİ Parti adına araştırma önergesi veren Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’de üretim yapan çiftçilerin yaşadıkları sorunlara yönelik TBMM’de konuştu. Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, bu sene birçok ürünün para etmediğini bazı ürünlerde de rekolte kayıpları yaşandığını söyledi.
KOCAMAZ: “GEÇEN YIL AĞAÇLAR SÖKÜLDÜ, LİMON 3 YIL ÖNCENİN FİYATLARIYLA SATILIYOR!”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Mesela, mandalinada yüzde 70-80 oranında ürün kayıpları yaşanırken portakalda bu oran yüzde 50 oranında, limonda ise yüzde 60’larda gerçekleşmektedir. Bilindiği gibi, Çukurova’da geçen yıl limon ağaçlarının büyük bir kısmı sökülmüştü. Bazı ürünlerde verim kayıplarından dolayı üreticilerimiz ekmek yiyemez ve kazanamazken erkenci limon dalında kalmış, dikenli limon ise 7-8 TL yani üç yıl önceki fiyatlardan satılmaktadır. Maliyetlerin yükseldiği, fiyatların yerinde saydığı, hatta gerilediği bir ortamda çiftçilerin para kazanmaları ve bu işi sürdürebilmeleri asla mümkün değildir” dedi.
“SERBEST PİYASA MERSİN ÇİFTÇİSİNE ZARAR ETTİRİYOR”
Serbest piyasanın Mersin çiftçisine zarar ettirdiğini söyleyen Burhanettin Kocamaz, “Serbest piyasa, çiftçilerimizin kazançlarını ellerinden almakta ve çiftçi her yıl biraz daha yoksulluğa sürüklenmektedir. Bu başıbozuk sistemde çoğu ürün tarlada, bahçede ucuz, marketlerde ise çok çok pahalı fiyatlardan satılmaktadır. Bu nedenle, özellikle narenciye konusunda taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilerek narenciye borsası mutlaka kurulmalıdır. Böylece hem üreticilerin hem de tüketicilerin mağduriyetleri bir nebze de olsun giderilebilecektir” diye konuştu.
AK PARTİLİ KIRATLI, PARTİSİNİ SAVUNACAĞIM DİYE MERSİN ÇİFTÇİSİNİN ÇEKTİĞİ SIKINTILARI YOK SAYDI…
Kocamaz’ın sözlerinin ardından AK Parti iktidarını savunmak için kürsüye gelen AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı’nın söyledikleri ise şaşkınlıkla karşılandı.
Limon bahçelerinin sökülmediğini ve dalında kalmadığını söyleyerek, tepki çeken Kıratlı, “Limon dalında kalmamaktadır. Önergenizde mandalina 2 TL, portakal 4 TL demişsiniz. Şu an serbest piyasada mandalina 15-20 TL arası, portakal 8 TL’den dalında alıcı bulmaktadır. Limon 8 TL’dir. Yeterli midir, elbette ki değildir. Arttırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diyerek piyasada üreticinin çektiği sıkıntıyı yok sayması tepkileri daha da arttırdı.
Sosyal medya üzerinden bile narenciye bahçelerinin söküm işi ilanlarının artmasını yok sayan AK Partili Kıratlı’nın geçen sezondan beri Mersin’de çiftçinin çektiği sıkıntının daha da artmasını yok sayması da dikkat çekti.
İYİ Partili Burhanettin Kocamaz’ın verdiği Mersin’de üretim yapan çiftçilerin yaşadıkları sorunlara yönelik araştırma önergesi, Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
KOCAMAZ’DAN DİĞER MUHALEFET MERSİN MİLLETVEKJİLLERİNE TEŞEKKÜR, AK PARTİLİ KIRATLI’YA SİTEM!
Genel Kurul’un ardından açıklama yapan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’de narenciye üreticisinin çektiği sıkıntıların yok sayılmasına tepki gösterdi.
Kocamaz, isim vermeden üreticinin sıkıntılarını yok sayan AK Partili Kıratlı’ya da göndermede bulundu.
Önergeye ve çiftçinin çektiği sıkıntıların çözümüne yönelik destek veren diğer muhalefet partilerinin Mersin Milletvekillerine teşekkür eden Burhanettin Kocamaz, “Benim dışımda konuşan tüm Muhalefet Partilerine mensup Mersin Milletvekilleri de -İktidar adına konuşan Mersin Milletvekili hariç- benim gibi çiftçinin yaşadığı zorluklardan bahsederek, verilen Araştırma önergesinin doğru ve yerinde bir önerge olduğunu ve bu konunun Meclis’te bir komisyon kurularak araştırılması gerektiğini dile getirdiler. Ben buradan bir kez daha Çiftçinin yaşadığı sorunları dillendiren tüm Muhalefet Milletvekillerine, Mersin Halkı ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
İktidarın, üreticilerin feryatlarına kulak tıkadığını ve duymazdan geldiğini ifade eden Burhanettin Kocamaz, “22 yıldır İktidarda olan bir Parti’nin Tarım ve Hayvancılık konusunda hala bir şey öğrenmemiş olması kabul edilemez! Tarım ve Hayvancılık konusunda hiçbir bilgisi olmayan birisi dahi bu kadar yılda mutlaka bir şeyler öğrenirdi! Daha öncede söylediğim gibi, ben şahsen 22 yıldır üreticiler konusunda alınan bu kadar yanlış kararın bilinçsizce alındığı kanaatinde değilim! Bu İktidarın, Türk Çiftçisine karşı takındığı hasmane tutumun, beslediği kin ve nefretin nedenini anlamış değilim!” diye konuştu.
“CUMHUR İTTİFAKI VATANDAŞLARIN SORUNLARINI ÇÖZMEME KONUSUNDAKİ ISRARINA DEVAM EDİYOR!”
Verdiğim araştırma önergesinin muhalefetten geldiği gerekçesiyle reddedildiğini söyleyen Burhanettin Kocamaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Maalesef, Cumhur İttifakı vatandaşların sorunlarına bigâne kalmaya ve sıkıntılarını çözmeme konusundaki ısrarına devam ediyor! Bu iktidar zerre kadar vatandaşın sesine kulak verebilseydi! bu konuya çok önceden parmak basar, olan sorunları çözer, Muhalefetinde böyle bir konuyu gündeme getirmesine gerek kalmazdı!
Yazılar olsun!
İktidar, hala demokrasinin ne anlama geldiğini kavrayamamış! Muhalefetten gelen her öneriyi, içeriğine dahi bakmadan, çoğunluk bizde diyerek reddediyor ve muhalefet hiçbir şey bilmez, her şeyi kendileri bilirmiş gibi bir davranış içindeler! Böyle bir üstenci yaklaşım, böyle bir demokrasi anlayışı olabilir mi!”