Hoşgeldiniz  

MERSİN’DE DEPREM İÇİN PROF. İNAN NET KONUŞTU VE UYARDI…

admin | 07 Mart 2023 | Dünya, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

MERSİN’DE DEPREM İÇİN PROF. İNAN NET KONUŞTU VE UYARDI…

Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan, Mersin ve çevresinde Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı ancak zemine dikkat çekti.

10 ili yıkan depremin ardından Mersin’de de “Acaba deprem olacak mı?” endişesi sürüyor. 3. Derece deprem bölgesi olan Mersin’in Kahramanmaraş Pazarcık 7.7, Elbistan 7.6 ve Hatay 6.4 depremlerinde yoğun şekilde sarsıntıyı hissetmesiyle birlikte Prof. Dr. Naci Görür’ün Mersin’in komşuları Adana ve Kıbrıs’ta deprem beklentisi olduğu açıklaması kentteki endişeyi daha da katladı.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan, ülkemizde son dönemlerde üst üste gerçekleşen ve yıkıcı etkisi çok yüksek olup çok fazla can kaybı yaşanmasına sebep olan depremlerin ardından Mersin’in durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Mersin ve çevresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Selim İnan; son yüzyılda bu bölgede 54 adet deprem olduğunu ve bu depremlerin sadece 3 tanesinin 5 ve üstünde olduğunu belirtti. Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı.

Yerbilimcilerin depremin nerede olabileceğini tahmin edebileceğini fakat ne zaman ve kaç büyüklükte olacağını kimsenin bilemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. İnan, Mersin’in zeminine dikkat çekti.

“MERSİN’DE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI!”

Hasarların öncelikle depremin doğasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Selim İnan, “Bunu saptayamıyoruz. Bunu kimse de bilemez. Çünkü elimizde değil. Elimizde olan bir şey var, evet. İnsan kaynaklarından oluşan hasarlar. Bu elimizde ve saptayabiliyoruz. Depreme dayanıklı binalar, evler yapmalıyız. Ve deprem sonrasındaki yardım konusunda iyi bir organizasyon planlamalıyız. Mersin, deniz kenarında oluşmuş bir kent ve zemin alüvyon. Dolayısıyla güçlendirme çalışmaları yapılmalı” dedi.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.