Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ TBMM’DE MAYIS AYINA ERTELENEN LİMON İHRACATI KISITLAMASI HAKKINDA KONUŞTU: “ÜRETİCİLER İÇİN BU KARAR, İFLASLARINA NEDEN OLACAKTIR!”

admin | 15 Nisan 2025 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ TBMM’DE MAYIS AYINA ERTELENEN LİMON İHRACATI KISITLAMASI HAKKINDA KONUŞTU: “ÜRETİCİLER İÇİN BU KARAR, İFLASLARINA NEDEN OLACAKTIR!”

Limon ihracatı kısıtlaması 15 Mayıs’a ertelendi. Limon ihracatının kısıtlanmasının yanlış karar olduğunu söyleyen İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de konuştu: “Bu yasaklama kararından en çok limonun başkenti Erdemli olmak üzere Mersin, Tarsus ve Çukurova’daki küçük çiftçi ve üreticiler zarar görecektir. Zaten girdi maliyetlerinin fazlalığından dolayı ekonomik anlamda zor günler geçiren üreticiler için bu karar, limon üretiminden vazgeçmelerine veya iflaslarına neden olacaktır!”

Ticaret Bakanlığı tarafından limona getirilen ihracat yasağı, limonun başkenti Mersin’den gelen tepkilerin ardından 15 Mayıs’a ertelenmişti. Mersin’de endişeyle takip edilen limona ihracat kısıtlaması, geçtiğimiz ay don afeti nedeniyle büyük darbe yiyen narenciye üreticisini de iyice sıkıntıya soktu.

Hükûmet tarafından limonla ilgili izlenen ihracat politikası ve üreticilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin TBMM’de söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, afet yaşanan illerin “doğal afet bölgesi” ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Partili Burhanettin Kocamaz, “Hükûmet, hiçbir uyarıya kulak asmadan tarım ve hayvancılık konusunda izlediği yanlış politikaları ısrarla ve inatla sürdürmeye devam ediyor. Buradan iktidara sormak istiyorum: Nedir bu üreticilere olan kastınız? Nedir bu insanlara karşı olan husumetiniz? Bu insanlar size ne yaptı ki bu kadar acımasız davranıyorsunuz?” diye sordu.

“DON AFETİNDEN ZARAR GÖREN AĞAÇLARIN TOPPARLANMASI İÇİN 3-5 YIL GEREKECEK!”

Çukurova’yı vuran don felaketinde narenciye ağaçlarının özellikle de erkenci limon ağaçlarının dondan büyük zararlar gördüğünü ifade eden Burhanettin Kocamaz, “Dondan zarar gören limon ağaçlarının büyük bir kısmı kuruduğu için sökülmüş, geriye kalanların da toparlanması için en az üç, beş yıl gerekecektir. Hükûmet tarafından dondan mağdur olan üreticilere talep edilmesine rağmen herhangi bir destek sağlanmazken limon ihracatına getirilen yasak kararı her ne kadar gelen tepkiler üzerine Bakanlık tarafından daha sonra yeniden değerlendirilmek üzere şimdilik kaldırılmış olsa da yasak kararı özellikle limonun başkenti Mersin’de büyük bir infiale yol açmıştır. İki günde alınan 2 ayrı kararla piyasalar altüst edilmiştir. Sormak gerek; ‘siz milletle dalga mı geçiyorsunuz?’ Ertelemek yetmez, ihracatta yasak kararı tamamen iptal edilmeli ve bir daha da böyle acemice kararlar alınmamalıdır” dedi.

“BU TÜR KARARLAR ÜRETİCİYİ BİTİRİR!”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’deki konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mersin Ticaret ve Sanayi Odası üreticilerle ve sektörün önde gelen temsilcileriyle bir araya gelerek yasak kararını değerlendirmiş ve bu tür kararların üreticiyi bitireceği görüşünde birleşmiştir. Toplantıda imza altına alınan ve yetkililere iletilen bu kararları bir de ben buradan görmeyen gözlere, duymayan kulaklara yani sayın iktidar mensuplarına duyurmak istiyorum. Şu anda mevcut stoklarda en az 450 bin ton limon bulunmaktadır, Türkiye’nin aylık en fazla 20 bin ton limon tüketimi vardır, Eylül 2025 tarihine kadar Türkiye’de toplam limon tüketimi de en fazla 120 bin ton civarında olacaktır; bu stoklar tüketimin çok çok üstünde kalacak ve çürümeye terk edilecektir.

Depolardaki limonların yüzde 70’i üreticiye aittir. Türkiye’de limon tüketimi ihracat rakamları dâhil hiçbir zaman üretimin üstünde olmamıştır.

“BU YASAKLAMA KARARINDAN EN ÇOK ERDEMLİ, MERSİN VE TARSUS’TAKİ ÜRETİCİLER ZARAR GÖRECEK!”

Bu yasaklama kararından en çok limonun başkenti Erdemli olmak üzere Mersin Tarsus ve Çukurova’daki küçük çiftçi ve üreticiler zarar görecektir. Zaten girdi maliyetlerinin fazlalığından dolayı ekonomik anlamda zor günler geçiren üreticiler için bu karar, limon üretiminden vazgeçmelerine veya iflaslarına neden olacaktır.

“ÜLKEMİZ GÜÇLÜ OLDUĞU PAZARLARI KAYBEDECEK!”

2020 yılında pandemi nedeniyle alınan benzer bir kararla üreticilerimize çok büyük zararlar verilmiş, o dönemde de satılamayan limon çürümeye terk edilmiş, millî bir servet kaybına neden olmuştur. Eğer bu yasak kaldırılmazsa aynı durum tekrar yaşanacak ve ülkemiz hem güçlü olduğu pazarları bir kez daha kaybedecek hem de ciddi bir döviz kaybı yaşayacaktır. Narenciye üretimi istihdam odaklı bir sektördür. İstihdam edilen insanların çoğunluğu kadınlar ve vasıfsız insan gücünden oluşmaktadır. Sektörün sorun yaşaması, aynı zamanda ciddi bir toplumsal soruna dönüşecektir.

Bu nedenlerden dolayı Ticaret Bakanlığı tarafından alınan limonun ihracatına yönelik geçici durdurma kararı tamamen gündemden çıkarılmalıdır.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle