Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ, MISIR ÜRETİCİSİNİN SORUNLARINI TBMM’DE DİLE GETİRDİ

admin | 07 Ağustos 2023 | Ekonomi, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ, MISIR ÜRETİCİSİNİN SORUNLARINI TBMM’DE DİLE GETİRDİ

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında mısır üreticilerinin sorunlarını ve tüccara mecbur bırakılarak zor duruma düşürüldüklerini dile getirdi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Mısır üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıyan İYİ Partili Kocamaz; limon, buğday, kayısı, muz ve zeytinden sonra zor durumdaki Mısır üreticilerinin sorunlarını basın toplantısında dile getirdi.

TÜİK verilerine göre Mersin’in sadece bitkisel üretim bakımından 17 milyar TL’lik potansiyeli ile 2021 yılında Antalya ve Konya’dan sonra 3. sırada yer aldığına dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Bütün bu gayretlere rağmen, Mersinli üreticiler ne yazık ki bu hükümet döneminde kazanamaz ve alın terinin karşılığı alamaz hale gelmiştir. Tarımsal üretimde girdiler her geçen gün artmaktadır. Hükümet politikalarıyla, üreticilerin kazanması gereken kâr, tüccara ve marketlere gitmeye başlamıştır. Televizyon haberlerinde de gördük. Üreticiden 4 TL’ye alınan elma tüketiciye 49,95 TL’ye ulaşmaktadır. Nakliye fiyatları almış başını gitmiştir. Bütün bunlara rağmen; üretici her yıl “seneye inşallah” diyerek, hükümete ve verilen sözlere güvenmiş ve umutla ekmeye, üretmeye devam etmiştir” dedi.

MERSİN’DE KAYISI, LİMON, MUZ, KİRAZ VE BUĞDAY ÜRETİCİSİ PERİŞAN OLDU!”

Mersin’de kayısı, limon, muz, kiraz ve buğday üreticilerinin de perişan olduğunu savunan Burhanettin Kocamaz, “Hükümetin arka çıkmadığı üreticiler, Mersin’de bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerini tüccara maliyetlerin çok altında satmak zorunda kalmışlardır. Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’lık bölümü sadece Mut İlçemizdeki üreticiler tarafından üretilmektedir. Mut ilçemizde bu sene kayısının kilosu üreticide ne yazık ki 5 TL’ye kadar düşmüştür. Kayısı üreticisi zarar etmiştir. Halbuki üreticide fiyatı maliyetlerin çok altında 5 TL’ye kadar düşen kayısının kilosu semtine göre marketlerde 40-50 TL’den başlayan fiyatlarla satılmaktadır. Sadece kayısı üreticileri değil limon ve muz üreticileri de bu sene üretim maliyetlerinin çok altında, ürettikleri limon ve muzları satmak zorunda kalmışlardır. Ayrıca limon için bir dönem uygulanan ihracat yasağı, Mersin ve tüm Türkiye’deki üreticilerimiz için pazar kayıplarına neden olmuş ve bir daha da o pazarlar geri alınamamıştır” diye konuştu.

MERSİN’DE MISIR HASADI BAŞLADI, ÜRETİCİDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI!

Mersin’de mısır hasadının başladığına dikkat çeken İYİ Partili Kocamaz, “Büyük umutlarla başlanan hasat, buğday ve arpa hasadında olduğu gibi ne yazık ki üreticide büyük bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Hepinizin de bildiği gibi hükümet tarafından buğday fiyatı, ekmeklik buğday da ton başına 8 bin 250 TL açıklanmış, ayrıca da ton başına 1000 TL de destek primi, verileceği söylenmişti. Depoları ithal buğdayla dolu olan TMO, buğday üreticisine randevu dahi vermemiş, üretici bu durum karşısında buğdayını 5 TL’ye kadar tüccara satmak zorunda bırakılmıştır. Bugün benzer bir durum ne yazık ki mısır hasadı sırasında da yaşanmaktadır. Hasat başlamasına rağmen ortada TMO tarafından açıklanmış bir fiyat ne yazık ki yoktur. Tek fiyat var ortada o da tüccarın 4,5 TL’lik maliyetlerin çok altındaki fiyatıdır” açıklaması yaptı.

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ, MERSİN’DE MISIR ÜRETİCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Mersin’de geçen hafta mısır üreticileriyle birlikte görüş alışverişinde bulunduğunu kaydeden Burhanettin Kocamaz, üreticinin bu fiyatlara malını sattığı takdirde büyük zarara gireceğini vurguladı.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Üretici biz bu fiyata mısır satarsak “çok zarar ederiz” borçlarımızı ödemek için “varımızı yoğumuzu satmak zorunda kalırız” demektedir. Önünü göremeyen ve borçlu olan mısır üreticisi maliyetinin çok çok altında, 4,5 TL’ye zararına tüccara mısırını satmaya başlamıştır. Bu nedenle, TMO’nun biran önce ve hiç vakit kaybetmeden mısır taban fiyatını açıklaması ve piyasada yerini alarak bir denge oluşturması gerekmektedir. TMO taban fiyatta, maliyetleri, üreticilerin emeğini ve alın terini dikkate alarak üreticiyi mağdur etmeyecek iyi bir fiyat açıklamalıdır. Aksi takdirde hükümet önümüzdeki sene mısır üretecek üretici bulamayacaktır” dedi.  

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÜRETİMİNİ ARTTIRARAK BU YÜKTEN KURTULMALIDIR!

İYİ Partili Kocamaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hasat öncesi hükümet tarafından uygulanan sıfır gümrüklü buğday, arpa ve mısır ithalatı Türkiye’de bu alanda üretim yapan üreticilere büyük zarar vermekte, “üreticiler bizlere bu hükümet ne yapmak istiyor, bizi bitirmek mi? İstiyor” diye sormaktadır. 25 Nisan 2023 tarihinde hasat öncesi Cumhurbaşkanı kararı ile buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi her ne kadar yüzde sıfırdan yüzde 130’a yükseltilmiş olsa da “atı alan Üsküdar’ı geçmiştir.” TMO’da ve lisanslı depolarda ithal edilen hububatlar nedeniyle yer kalmamıştır. TMO, yaşanan depo sorununa mutlaka hükümet bir çözüm bulmalı ve üreticinin elindeki ürünü hakkıyla söz verdiği şekilde almalıdır. Mısır üreticisi mutlaka desteklenmeli ve daha fazla üretim yapması sağlanmalıdır. Dünyada üretim artarken bizde neden azalıyor, mutlaka sorgulanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, üretimini artırarak bu yükten mutlaka kurtulmalıdır. Bunun yolu da üreticiyi desteklemekten geçmektedir. Üretici, üretiyor ama değerinde satamıyor. Bu nedenle, üreticiye mutlaka alım garantisi verilmeli ve üretimin artırılarak sürdürtülmesi sağlanmalıdır.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.