Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ BURHANETTİN KOCAMAZ, TBMM’DE KONUŞTU: “ELEKTRİK, AKARYAKIT ZAMLARI VE YÜKSEK KİRA ARTIŞI TAM BİR VİCDANSIZLIK ÖRNEĞİ OLMUŞTUR VE MUTLAKA GERİ ALINMALIDIR!”

admin | 04 Temmuz 2024 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, her geçen gün artan yoksulluk ve yüksek zamlarla ilgili TBMM’ye verdiği Meclis Araştırma Önergesi üzerine partisinin grubu adına Genel Kurul’da konuştu. İYİ Partili Kocamaz, “Sayın Şimşek hiç Allah’tan korkmadan verilen asgari ücreti yeterli, hatta yüksek olarak nitelendirebilmektedir. Bu erime karşısında asgari ücretliler için Sayın Şimşek her ne kadar ‘Zam düşünmüyoruz’ dese de Temmuz ayında bir ara zam, mecburi ve kaçınılmaz hâle gelmiştir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda artan yoksulluğa bağlı olarak ortaya çıkan sorunların araştırılması amacıyla İYİ Parti Grubu olarak verilen Meclis araştırma önergesi üzerine söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, ekonomide yaşanan kötü gidişatı değerlendirdi.

İYİ Partili Kocamaz, “4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı haziran ayında 18 bin 978 TL’ye çıkmıştır. Buna karşılık; giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması gerekli zorunlu harcamaların toplamını oluşturan yoksulluk sınırı ise aynı ay içerisinde 63 bin 820 TL’ye yükselmiştir. Enflasyon artışı ve hayat pahalılığı yirmi iki yılda bir türlü önlenememiştir. Hiç kimsenin inanmadığı ve itibar etmediği TÜİK’e göre bile mayıs ayı enflasyon oranı yüzde 75; haziran ayı enflasyon oranı yüzde 71,60 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye yüksek enflasyon rakamlarıyla dünyada ilk sıralarda yer almaya başlamış, yüksek enflasyon ve kur etkisiyle değer kaybeden TL karşısında yaşamak iyice zorlaşmıştır” dedi.

KOCAMAZ: “ARTAN ENFLASYON VE HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA YAPILAN MAAŞ ARTIŞLARI ÇOK DÜŞÜK KALDI”

Memur ve emekli maaşlarında belirlenen artışları da değerlendiren İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında yapılan maaş artışlarının çok düşük kaldığını dile getirdi.

Burhanettin Kocamaz, “Emeklilerin büyük bir kısmı 10 Bin TL ve altında kalan maaşlarıyla zorlu bir hayat mücadelesi vermektedir. Hayat pahalılığı ülkemizde yoksulluğu her geçen gün artırmış; işçi, memur ve emeklilerimiz bugün hem açlık hem de yoksulluk sınırı altında bir maaşla geçim mücadelesi vermektedir” diye konuştu.

“Yüksek fiyatları nedeniyle tüketicinin meyve, sebze ve gıda ürünlerine ulaşımı zorlaşmış, çiftçiler ürettikleri ürünün maliyetini karşılayamazken tüketiciler yüksek fiyatları nedeniyle bu ürünlere ulaşamamakta, bu da ayrı bir sorun oluşturmaktadır” diyen Burhanettin Kocamaz, “Yaşanan hayat pahalılığı ve yüksek zamlar karşısında yoksulluk artmış, sosyal yardıma muhtaç olanlarda patlama yaşanmıştır. 2002 yılında 1 milyon olan sosyal yardım alan hane sayısı ile övünen Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Sayın Derya Yanık, 2021 yılından sonra 5 milyon 900 bin kişiye yükseldiğini açıklamıştır. Bu, övünülecek bir durum değil, tam tersine sizin açınızdan utanılacak bir durumdur. Böylece toplumun önemli bir kesimi bu Hükûmet döneminde sosyal yardım alamadan, almadan yaşayamaz, hayatını idame ettiremez hâle gelmiştir” açıklaması yaptı.

ASGARİ ÜCRET ERİDİ, 10 BİN TL VE ALTINDAKİ EMEKLİ MAAŞI TAMAMEN YOK OLDU!

Artan hayat pahalılığı ve yüksek zamlar karşılığında 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin eridiğini savunan Burhanettin Kocamaz, 10 bin TL ve altındaki emekli maaşlarının ise tamamen yok olduğunu söyledi.

İşçi ve memur kesiminin hayat pahalılığıyla boğuştuğunu kaydeden İYİ Partili Kocamaz, “17 bin 2 TL olan asgari ücret bugün 3 bin 145 TL eriyerek 13 bin 850 TL’ye düşerken, 10 bin TL olan emekli maaşı bin 850 TL eriyerek 8 bin 150 TL’ye kadar düşmüştür. Buna rağmen Sayın Şimşek hiç Allah’tan korkmadan verilen asgari ücreti yeterli, hatta yüksek olarak nitelendirebilmektedir. Bu erime karşısında asgari ücretliler için Sayın Şimşek her ne kadar “Zam düşünmüyoruz.” dese de temmuz ayında bir ara zam, mecburi ve kaçınılmaz hâle gelmiştir” dedi.

“ELEKTRİK, AKARYAKIT ZAMLARI VE YÜKSEK KİRA ARTIŞI TAM BİR VİCDANSIZLIK ÖRNEĞİ OLMUŞTUR VE MUTLAKA GERİ ALINMALIDIR!”

Burhanettin Kocamaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Haziran ve temmuz ayları AK Parti Hükûmetinin âdeta en çok sevdiği aylar hâline gelmiştir. Hükûmet, bu iki ayı her yıl fırsata dönüştürmektedir. Hükûmet işçi, memur ve emekli maaşlarına etki edecek olan enflasyon rakamını haziran ayında TÜİK marifetiyle sürekli olarak düşük göstermekte, temmuz ayını ise işçi, memur ve emeklilere yapmış olduğu düşük zamları daha ceplerine girmeden geri alarak fırsata dönüştürmektedir.

Memur ve memur emekli aylıklarına yüzde 19,31 oranında, işçi ve BAĞ-KUR emeklisine yüzde 24,73 oranında zam öngören Hükûmet, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Temmuz’dan itibaren her türlü ürüne zam yapmaya başlamış; mesela elektrik yüzde 38 zamlanmış, kira artış oranı yüzde 65,07’ye yükselmiş, benzin ve motorine 19,49 oranında ÖTV zammı yapmıştır. Akaryakıt zammı demek zaten piyasada iğneden ipliğe zam demektir. Son akaryakıt zammından sonra genel seçim öncesinde litresi 18,63 TL olan motorinin litresi bir yılda 44,65’e, benzinin litresi de 19,81’den 44,72’ye yükselmiştir. Böylece, 44,65’lik motorinin 18,03 TL’si ÖTV ve KDV’den oluşan vergi hâline gelmiştir.

Yapılan yüksek zamlar ve düşük maaş artışları karşısında insanlar her gün yataklarına aç girmeye ve uykusuz gecelere mahkûm edilmiştir. Elektrik, akaryakıt zamları ve yüksek kira artışı tam bir vicdansızlık örneği olmuştur ve mutlaka geri alınmalıdır.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle