İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’de çözüm ve yanıt bekleyen sorunları TBMM genel Kurulu’nda söz alarak, gündeme taşıdı.
TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’in çözüm bekleyen hala yanıtlanmayan soru ve sorunlarını bir kez daha dile getirdi.
İYİ Partili Kocamaz Mersinli üreticilerin sorunlarından, geçtiğimiz hafta sonu özellikle Erdemli’deki sebze üreticisini mahveden dolu afetinin zararlarının karşılanmasının aciliyetine dikkat çekti.
Burhanettin Kocamaz, Mersin’de 8 adet turizm bölgesi olduğunu ifade ederek, “Mersin’de 8 adet turizm bölgesi ilan edilmiş fakat bugüne kadar buralara bir tek çivi bile çakılmamıştır. Maalesef, yıllardır bunun mücadelesini yapıyoruz” dedi.
Tarsus’ta 82 Evler Mahallesi’nde Türkiye’nin gündemine oturan ve “Gizemli Kazı olarak” adlandırılan MİT ve Özel Harekât Polislerinin eşlik ettiği 4 evin avlusunda 150 metrekarelik alanın kazılmasının gerekçesinin açıklanmadığını gündeme taşıyan İYİ Partili Kocamaz, Mersin için hayati önem taşıyan ve yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı’nın da ne zaman hizmete açılacağını sordu.
İŞTE BURHANETTİN KOCAMAZ’IN GENEL KURUL KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI:
“Mersin yalnızca Türkiye için değil, dünyanın birçok ülkesi için tarımsal üretim yapmaktadır ama buna rağmen ne yazık ki Mersinli üreticilerimiz bu Hükûmet döneminde kazanamıyor, alın terinin karşılığını alamıyor, ürünleri para etmiyor. Bu konuda Mersin’de büyük sorunlar yaşanmaktadır. Mersinli üreticilerimiz yalnızca Hükûmetin yanlış tarım politikalarıyla değil, aynı zamanda yaşanan doğal afetlerle de başa çıkmaya çalışmaktadır.
“DOLUNUN VERDİĞİ ZARAR İVEDİLİKLE KARŞILANMALI!”
Mersin’in Erdemli ilçesinde 25 Kasım 2023 tarihinde gece yaşanan şiddetli yağış ve ardından başlayan dolu yağışı nedeniyle açık alanda yetiştirilen tarım ürünleri büyük zarara uğramıştır. Dolu, Kocahasanlı, Üçtepe, Yarenler, Koyuncu, Akdeniz, Fatih, Adnan Menderes, Tabiye ve Alata mahallelerinde bulunan 1.600 dekarlık tarım alanında zarara ve mağduriyete neden olmuştur. Şiddetli yağış ve dolu açıkta yetiştirilen, başta fasulye, domates, karnabahar, marul ve narenciye olmak üzere birçok üründe önemli hasarlar meydana getirmiştir. Kaymakamlık ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ilk belirlemelere göre 1.600 dekar alanda hasar tespiti yapmıştır. Tarım ve Orman Müdürlüğü kapsamlı hasar tespitlerinin devam ettiğini açıkladı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce, üreticilerimizin görmüş olduğu hasarı bir an önce tespit etmek ve üreticilerimizin zararını ivedilikle karşılamak mecburiyetindeyiz.
“İLAN EDİLEN TURİZM BÖLGELERİNE BUGÜNE KADAR TEK BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMAMIŞTIR!”
Mersin’de 8 adet turizm bölgesi ilan edilmiş fakat bugüne kadar buralara bir tek çivi bile çakılmamıştır. Bunlar: Silifke Ovacık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Silifke Kargıcık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Gülnar Ortaburun Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Mersin Anamur Melleç Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Mersin Silifke Taşucu-Boğsak Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Silifke Narlıkuyu-Akyar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Mersin-Tarsus-Gülek-Karboğazı Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi. Maalesef, yıllardır bunun mücadelesini yapıyoruz, 2004 yılında Tarsus sahillerinin turizm bölgesi ilan edilmesi için yaptığımız on yıllık mücadelenin sonucunda ümitlendik, Tarsus turizm bölgesi ilan edildi, hatta müteahhitlere, yüklenicilere arsa tahsisleri de yapıldı ancak devlet altyapısını götürmediği için hiçbiri bir tesis için temel dahi atmadı, sadece Karayolları oraya ulaşım yolunu yapmaya başladı, henüz tamamlanmış da değil. Bölgede işsizlik had safhada, insanlar iş arıyor, istihdama yönelik böylesine bir yer maalesef bu işten faydalanamıyor.
GİZEMLİ KAZI’DA NE ARANDI NE BULUNDU?
Mersin’in Tarsus ilçesi 82 Evler Mahallesi’nde MİT ve Özel Harekât Polislerinin gölgesinde bir yıl boyunca 4 evin avlusunda 150 metrekarelik alan kazıldı. Gizemli kazı çalışmaları 3 Kasım 2017’de ani bir kararla bitirildi. Ancak bu kazı konusu merak konusu olmaya devam ediyor. Niçin bugüne kadar bu kazı hakkında vatandaşlara bir açıklama yapılamıyor?
ÇUKUROVA HAVALİMANI NE ZAMAN AÇILACAK?
Yap-işlet-devret modeliyle başlatılan Çukurova Havalimanı’yla ilgili temel atma töreni 3 kez, açılış tarihi de 7 kez ertelenmiştir. Havalimanı’nın en son 2023 yılı Şubat ayında hizmete açılması konusunda 2018 yılı seçim beyannamesinde verilen söz maalesef yerine getirilmemiştir. Çukurova Havalimanı’nı ne zaman hizmete açmayı planlıyorsunuz, buradan milletimiz adına halkımız adına sormak istiyorum.