PKK/KCK terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle belediye başkanları görevden alınan ilçelerde kayyum olarak görev yapan devlet görevlileri başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Mersin’de de kayyum atanan HDP’li Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atama gerekçesi müfettiş raporlarında açıklandı.
İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, maddi imkanlarını bölücü terör örgütü PKK’nın hizmetine sundukları yönündeki tespitleri sonucu bugüne kadar 93 belediyeye görevlendirme yapıldı. Görevlendirilen belediye başkan vekillerinin kamu gelirlerini halka hizmet için kullanmaya başlamasıyla bölge insanı gerçek belediyecilikle tanıştı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı belediye başkanlarının bölücü terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu yönündeki iddialar üzerine İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen müfettişler, çarpıcı tespitlerde bulundu.
Yerinde denetimlerde bulunan müfettişler, bazı belediyelerde terör örgütünün görevlendirdiği, çalışma odası bulunan, başkanla aynı imkanlara sahip, imar, ruhsat ve ihalelerde tek söz sahibi sözde “eş başkanlar”ın görev yaptığını tespit etti.
Müfettişlerin iddiaları doğrulayan bu tespitleri üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Resmi Gazete’de 1 Eylül 2016’da yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeyle söz konusu belediyelere başkanvekillerinin atanmasına imkan tanındı.
Daha sonra PKK ile iltisakı bulunduğu gerekçesiyle 10’u il, 63’ü ilçe belediye başkanı, 169’u belediye, 40’ı il genel meclisi üyesi olmak üzere 282 kişi görevinden alındı. Bunlardan 140’ı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Devletin imkanlarını bölücü terör örgütüne aktardıkları tespit edilen 93 belediyeye vali, vali yardımcısı, kaymakam ve mülki idare amirlerinden görevlendirme yapıldı.
AKDENİZ’DE TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARI VE YAKINLARI İSTİHDAM EDİLDİ
Müfettişlerin raporlarında, Diyarbakır Büyükşehir, Siirt, Batman, Kızıltepe, Nusaybin Belediyeleriyle ilgili derin bilgiler göze çarpıyor.
Kayyum atanan bir diğer ilçe belediyesi olan Mersin Akdeniz belediyesi bünyesinde terör örgütü mensupları, yandaşları ya da operasyonlarda ölen teröristlerin yakınlarının istihdam edildiğine dikkat çekildi.
2010 yılında gerçekleştirilen operasyonda da Mersin’deki izinsiz gösterileri organize ettiği iddiasıyla aranan bir kişi, HDP’li merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün makam otomobilinde yakalanmıştı.
Kayyum atamasının ardından sözde eşbaşkan Yüksel Mutlu gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. 18 Aralık 2016 tarihinde Akdeniz Belediyesine İçişleri Bakanlığınca kayyum atanırken, aynı soruşturma kapsamında yaklaşık 9 aydan bu yana aranan Akdeniz Belediyesinin HDP’li eski belediye başkanı Fazıl Türk, 22 Eylül 2017 tarihinde Mersin Adliyesine gelerek teslim olmuş ve savcılıktaki ifadesinin ardından gözaltına alınmıştı.
Göreve getirilen belediye başkanvekilleri, önceki döneme ait olumsuz izleri siliyor. Eski başkanların mağdur ettiği esnafa olan belediye borçlarının önemli kısmını ödeyen başkanvekilleri, ilçenin yeniden refaha ulaşması ve belediye hizmetlerinden vatandaşların azami oranda faydalanması için çalışıyor.
AKDENİZ BELEDİYESİ’NİN BORCU 25 MİLYON TL AZALDI
Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından geçen süreçte hem hizmet arttı hem de belediye borçlarında 25 milyonluk bir azalma sağlandı. Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, belediyenin kayyuma devredildiğinde 197 milyon lira olan toplam borcunu, 9 aylık sürede 172 milyon liraya düşürdüklerini belirterek, “Belediyemiz kayyum olarak teslim alındığı tarihten itibaren hem hizmetleri artırdık hem yeni projeler geliştirdik hem de borcunu yaklaşık 25 milyon lira azalttık” dedi.
Başkan Pamuk, kayyum olarak teslim alındığı tarihten itibaren Akdeniz Belediyesi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), Maliye’ye, Büyükşehir Belediyesi’ne, İller Bankası’na ve esnafa toplam borcunun 197 milyon 347 bin 572 lira olduğunu ifade ederek, “Fakat biz buraya mazeret üretmek için gelmedik. Bütün belediyelerin borçları var. Bu borçların niçin yapıldığı, bu borçların karşılığı hizmet üretilip üretilmediği ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu. Ama biz işimize kendi açımızdan baktığımızda, biz buraya mazeret üretmeye gelmedik. Bir şekilde biz belediyenin imkanlarını doğru, verimli kullandığımız zaman vatandaşımıza da hizmet üretebileceğimizi düşünüyoruz. Göreve başladığımızdan bugüne kadar buna odaklandık. Birincisi, biz belediye bütçesini vatandaşın bize bir emaneti olarak görüyoruz. İkincisi, hizmet öncelikli, vatandaş odaklı bir harcama politikamız var. Bütün öncelikli olmayan harcamalarımızı durdurduk. Örneğin demirbaş almıyoruz, belediyeye dönük iç harcamaları tamamen durdurduk. Tamamen hizmete dönük, hizmet odaklı bir harcama politikası ve bir önceliğimiz söz konusu. Nitekim tasarruf üzerinde çok ciddi şekilde duruyoruz. Harcamaların ve ödeneklerin verimli kullanılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu şekilde hem tasarruf boyutuyla hem hizmet öncelikli bir harcama politikası ortaya koyduğunuzda hizmete yansımalar başlıyor. Belediye kayyuma devredildiğinde 197 milyon lira olan toplam borcu, 9 aylık sürede 172 milyon 577 bin 645 liraya düşürdük. Dokuz aylık sürede yaptığımız çalışmalar sonucunda borçları ödemeye ve hizmet üretmeye başladık. 23 Ağustos 2017 tarihi itibariyle belediyenin borcunu, alınan tasarruf tedbirleriyle birlikte borç ödemeleri de yapılmasına rağmen 24 milyon 769 bin 927 lira azalttık” ifadelerini kullandı.