Tarsus Belediyesi’nin hizmete soktuğu 9 kreş ve gündüz bakımevinin ruhsatsız ve gerekli izinlerin alınmadığı gerekçesiyle Mersin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne resmi şikâyette bulunulduğu öğrenildi. Şikâyet dilekçesinde açılış izin onayı ve ruhsatı olmadan hizmete başlayan ve mevzuata açıkça aykırı kurulan bu kurumların kapatılması talep edildi.
Tarsus Belediyesi’nin açtığı ve işletmeye başlattığı 9 adet kreş ve gündüz bakımevi için flaş gelişme yaşandı. Daha önce kamuoyunda konuşulan “kreşler ruhsatsız ve izin alınmadan açıldı” iddiaları, gerekçeleriyle birlikte Mersin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesinde yer aldı.
9 KREŞİN DE ONAYI ve İZNİ YOK!
Dilekçede Tarsus Belediyesi tarafından açılan ve işletilen Şehitler Tepesi Kreş ve Gündüz Bakımevi, Veyis Kemal Erdem Kreş ve Gündüz Bakımevi, Seher Togo Kreş ve Gündüz Bakımevi, Bedrettin Sarpkaya Kreş ve Gündüz Bakımevi, Ergenekon Mahallesi Kreş ve Gündüz Bakımevi, Yenice Doğa Kreş ve Gündüz Bakımevi, Akşemsettin Mahallesi Kreş ve Gündüz Bakımevi, Şahin Mahallesi Kreş ve Gündüz Bakımevi ile Yeşil Mahallesi Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin mevzuata aykırı olarak, ruhsatsız ve açılış izin onayı olmadığı gerekçesiyle kapatılması gerektiği yer aldı.
BOMBA TESPİTLER: ÇOCUKLARIN CAN GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI YOK SAYILDI!
Şikâyet dilekçesinde yer alan Tarsus Belediyesi’nin açtığı kreşlerle ilgili tespitler de şok yarattı. Kreşlerin hiçbirisinde mevzuatta bulunması zorunlu olan depreme uygunluk raporunun olmadığı kaydedildi. Yine kreşlerin bulunduğu binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin; çevre ve şehircilik il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik raporlarının da olmadığı öne sürüldü.
Yine şikâyet dilekçesinde yer alan tespitler şu şekilde sıralandı:
“Binanın trafik emniyetinin olduğuna ve alkollü içki tüketilen ve satılan yerler ve genel ahlâk kurallarına uygun olmayan mekânların varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları ile arasında, en az 100 metre mesafe bulunduğuna dair, il veya ilçe emniyet müdürlüğünden alınacak rapor yoktur.
Binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin, il veya ilçe toplum sağlığı merkezlerince düzenlenen rapor yoktur.
Tefriş yapıldıktan sonra il müdürlüğü tarafından yerinde inceleme yapılır ve inceleme sonucunda binanın fiziki şartları ile bulunması gereken araç ve gereçlerin kuruluşa uygunluğunu gösterir ek-2’deki Açılış İnceleme Raporu Formu ile kuruluşun oda ve bölümlerinin bina içindeki yerleri ve kapasite hesaplamasının belirtildiği bina durum değerlendirme raporu yoktur.
Herhangi bir denetim yapılmaması sebebiyle RUHSAT VE AÇILIŞ İZİN ONAYI olmaksızın faaliyetlerine yasaya aykırı biçimde devam etmektedirler. Yine mevzuatta belirtilen nitelikte ve koşulda personel istihdam etmemektedirler.”
KAPATILMA TALEP EDİLDİ
Belediye Kanunu’nun 14. Maddesinde belediyelere verilen erken çocukluk eğitim kurumu açabilme yetkisinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği hatırlatılan şikayet dilekçesinde, Tarsus Belediyesi tarafından kaçak olarak işletildiği öne sürülen mevzuata açıkça aykırı kurulan kurumların kapatılması talep edildi.