Elektrik faturalarının ardından doğalgazda da kademeli fatura sistemine geçiliyor. Buna göre her ilin ortalama tüketim miktarları belirlenecek. İl il kademe oluşturulacak. Bu kademenin altında kalan kullanıcılar doğalgazı daha ucuz tüketecek. Üstüne çıkanların faturası ise daha yüksek gelecek.
Elektrik faturalarında yılbaşından bu yana uygulanmaya başlanan kademeli faturanın, şimdi de doğalgazda uygulanması için düğmeye basıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konudaki çalışmalarını hızlandırırken iklim koşulları göz önünde bulundurularak illere göre doğalgaz tüketim limitleri belirlenecek. Bu limitlerin altında kalanlar uygun fiyata doğalgaz tüketimi yaparken, üstüne çıkanların faturaları ise daha yüksek gelecek..
HANGİ İLDE DOĞALGAZ NE KADAR TÜKETİLİYOR?
Türkiye’de en fazla doğalgaz tüketiminin olduğu 2 il Hakkari ve Erzurum. En az tüketim ise Adana ve Osmaniye’de. 2023 verilerine göre Hakkari’de ortalama tüketim yıllık 1401 metreküp. Onu sırasıyla takip eden Erzurum’da 1348, Ardahan’dan 1317, Muş’ta 1311 ve Ağrı’da ise 1224 metreküp kullanım yapılıyor.
MERSİN, EN AZ TÜKETİM YAPILAN İLLER ARASINDA
En az tüketim yapılan iller ise 521 metreküple Adana, 527 metreküple Osmaniye, 531 metreküple Mersin ve 566 metreküple Antalya..
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) verilerine göre, Türkiye’de her 100 hanenin yaklaşık 59’unun ısıtma, pişirme ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğalgaz kullanılıyor.
Hanelerde doğalgazın önemli bir kısmının ısınmak amacıyla kullanıldığı belirtilirken, bunun da soğuk iklime sahip illerde bir dezavantaj yaratacağı öngörülüyor.