Anamur Belediye Meclisi’nin Ağustos Ayı toplantısında alınan 8 milyon TL kredi kullanım yetkisinin Kaymakamlık tarafından reddedilmesiyle şok yaşayan Belediye Başkanı Mehmet Türe’den kredi için görüştüğü bankalar tarafından Kaymakamlık oluru istendiği öne sürüldü.
Anamur Belediyesi’nde kredi krizinin artçıları sürmeye devam ediyor. Ağustos Ayı Meclis toplantısında Belediye Meclisi’nden çıkan 8 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin Başkan Mehmet Türe’ye verildiği kararı Belediye’ye “usulen” iade eden ve onay vermeyen Anamur Kaymakamlığı’nın resmi açıklamayı Pazartesi günü yapacağı ifade edilirken, ortaya atılan bir iddia Anamur’u karıştırdı.
Anamur’da Kaymakamlığın borçlanma ile ilgili kararı “usulen” iadesinin duyulması üzerine kentte bulunan bazı özel bankaların, kredi isteyen Anamur Belediyesi yetkililerinden “Kaymakamlık oluru” istediği öne sürüldü. Söz konusu bankaların, borçlanma yetkisi kararının onaylanmaması nedeniyle sorumluluk almadığı ve Anamur Belediyesi’ne kredi vermek istemediği iddiası Anamur’da büyük yankı uyandırdı.
Anamur Kaymakamlığı’nın 8 milyon TL’lik borçlanma yetkisini içeren kararı usulen bozduğunu kaydeden Kaymakamlığa yakın kaynaklar, bu kararın 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 68. Maddesinin (e)bendi gereğince ilgili kuruma iade edildiğini ifade ettiler.
Anamur Belediyesi’ni 26 Meclis Üyesi’nden oluştuğunu belirten kaynaklar, kararın ilgili maddeye göre Meclis Üye Sayısının salt çoğunluğunun kararı ile alınması gerektiğini savundular. En az 13 meclis üyesinin en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde 10’unu aşan bir miktarda borçlanma onayı için kararda imzası bulunması gerektiği vurgulanırken, son alınan kararda bu sayının sağlanamadığı dolayısıyla da Kanun’un ilgili maddesi gereğince iade edildiği öne sürüldü.
Kararın çıktığı Meclis toplantısında toplam 26 Meclis Üyesi’nin 6’sının mazeretli olarak katılmadığı, borçlanma yetkisi verilen kararda 10 kabul, 9 ret ve 1 çekimser oy çıktığı bu sayının da kanunda belirtilen salt çoğunluğa erişemediği de net bir şekilde ortaya çıktı.
Anamur Belediyesi’nin en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 37 Milyon TL olduğu, dolayısıyla da borçlanılmak istenen miktarın gelirlerin yüzde 10’unu aştığı da görülüyor. Yine kaynaklar, bu miktarda borçlanılma yetkisi için sadece Meclis kararının yeterli olmadığı ve bir iznin de İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.
İŞTE BORÇLANMA YETKİSİNİ DÜZENLEYEN O MADDE’NİN İLGİLİ BENDİ
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 68. Maddesi
e) Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabilir.