Hoşgeldiniz  

 MERSİN’DE BU GECE NEME DİKKAT!

admin | 05 Ağustos 2018 | Gündem, Sağlık, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

 MERSİN’DE BU GECE NEME DİKKAT!

Mersin’de bu gece nem oranı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yüzde 85’i bulacak. Uzmanlar aşırı nem nedeniyle vatandaşları uyardı.

Son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan yüksek hava sıcaklığı, güney illerinde ve özellikle nem oranının ülke ortalamasının üzerinde seyrettiği Mersin’de bunaltıcı noktalara ulaştı. Birkaç gündür devam eden sıcakların nem oranıyla birlikte 50 derecenin üzerinde hissedilmesi, vatandaşlara neredeyse nefes aldırmaz hale getirdi.

 

Meteorolojik verilere göre Türkiye genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin 6-10 derece üzerinde seyrediyor. Mersin’de, aşırı sıcakların yanı sıra yüksek nem oranı da vatandaşları bunaltıyor.

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre bu gece saat 21 itibariyle kent merkezinde nem oranı yüzde 84’e sabah saatlerinde ise yüzde 85’leri bulacak.

 

 

NE YAPMALI?

 

Küresel ısınma nedeniyle yaz sıcaklığı mevsim normallerinin çok üzerinde hissediliyor. Özellikle artan nem sıcaklıkları daha da hissedilir hale getirdi. Peki bu havalarda sağlığın korunması için yapılması gerekenler neler? Doktorlar özellikle yüksek tansiyon, damar sertliği ve diyabet hastalarının sıcaktan etkileyebileceğine dikkat çekerek beslenmeden, giyime neler yapılması gerektiğini anlattı.

 

BELİRTİLERİN FARKINDA OLUN

 

Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca belirtiler; derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabilmektedir.  Yeterli sıvı alınamayışı ve terleme sonucu, vücuttan tuz ve su kaybı ile halsizlik ve aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi,  göğüste ağrı, çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları da görülebilmektedir.

 

KLİMA İLE SERİNLEMEK İSTEYENLER DİKKAT!

 

Yaz aylarında aşırı sıcak ve nemden etkilenmemek için en sık başvurulan serinleme yöntemlerinin başında klima gelmektedir. Ancak dikkat edilmezse klima da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle, bakım ayarları zamanında yapılmayan ve düşük derecelerde çalıştırılan klima çocuk, yaşlı ve alt solunum yolu rahatsızlığı bulunanları olumsuz etkileyebilmektedir.  Klimanın 23-24 derece aralığında çalıştırılması ve direk temas edecek şekilde soğuk havaya maruz kalınmamasına dikkat edilmelidir. Zatürre gibi ciddi hastalıkları neden olabilen yanlış klima kullanımı, alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini artırabilmektedir. Bununla birlikte uzun süre sıcak ortamda kaldıktan sonra aniden klimalı soğuk bir ortama girmek kalp damarlarında spazm etkisi yaparak büzülmelere ve krizlere neden olabilmektedir. Ev ve işyerinde kullanılan klima gibi otomobillerde de soğuk havaya direk maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

 

KALBİNİZİ SICAKTAN VE NEMDEN KORUYUN

 

Sıcak ve nemli havalar kalp hastaları için dikkat edilmesi gereken dönemlerin başında gelmektedir. Aşırı nem ile birlikte su ve tuz kaybı kanın pıhtılaşma oranında değişikliklere neden olarak kalbin çalışmasını etkilemektedir. Cildi besleyen damarlar aşırı sıcaklarda genişleyerek vücut ısısını sabit tutmaya çalışmaktadır. Bu durum da kalbin daha fazla çalışmasına neden olmaktadır. Sıcak ve nemli günlerde kalp krizi riskini azaltmak için; sıvı tüketmek, yağlı besinlerden uzak durmak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak hayati önem taşımaktadır.

 

SU TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAYIN

 

Sıvı tüketimi yaz aylarından en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi,  özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır. Ancak gereğinden fazla sıvı tüketimi vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına neden olabilmektedir. Temiz olmayan su veya iyi yıkanmayan sebze ve meyveler enfeksiyonhastalıkları ile birlikte yaz aylarında sık görülen ishale neden olabilmektedir. Sıvı- tuz dengesini bozan ishal ciddi tansiyon sorunlarına yol açabilmektedir.

 

YÜKSEK NEM NEFESİNİZİ KESEBİLİR

 

Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir. Sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60’ları geçtiği günlerde astım hastalarının evden çıkmaması gerekmektedir. Ancak sıcak hava ve nem ile birlikte ev ortamında küf mantarı ve ev tozu akarlarının artmasına neden olarak astım hastalarını etkileyebilmektedir. Astım hastalarının ilaçlarını yaz mevsimine göre ayarlanması ve tedavilerine aksatmaması gerekmektedir.

 

SICAK MİGRENİ TETİKLEYEBİLİR

 

Sıcaklık ve nem oranının artması migren krizlerini de etkilemektedir. Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketimi, kaliteli camlara sahip güneş gözlüğü kullanımı ve saçların ıslatılması gibi önlemler ön plana çıksa da mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmaması migren ataklarından korunmanın en iyi yoludur.

 

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.