Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı, Kocamaz yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin kırsalına daha çok hizmet ettiği yönündeki eleştirilere yanıt verdi.
Büyükşehir Yasası’ndan önce köylere hizmet götüren İl Özel İdare bünyesinde çalıştığını kaydeden Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı, “Ben Silifke İl Özel İdare Müdürü olarak görev yapıyordum. Bu eleştirileri yapanların hafızalarını yoklamalarını ve İl Özel İdaresi’nde hizmetlerin nasıl bin bir güçlükle köylere ulaştırmaya çalışıldığını hatırlamalarını tavsiye ederim” dedi.
“BİZE DENİYORDU Kİ, BÜTÇE BU KADAR NE YAPARSAN YAP!”
İlçelere Büyükşehir Yasası’ndan önce İl Özel İdaresi ve KÖYDES’ten ödenek geldiğini kaydeden Arıcı, “Son olarak 2013-2014 yılları arasında KÖYDES’ten 3 milyon 500 bin TL, Özel İdare’den de 2 milyon TL ödenek gelmiş. Bu bütçeyle ne yapabiliyorsan onu yapıyorsun. Bu bütçeyle köylerin hepsine ödenek ayıramıyorduk, doğal olarak köylerin hepsine hizmet götüremiyorduk. Köye diyorduk, size bu sene asfalt yaptık, içme suyu seneye. İçme suyu deposu yaptıysak asfalt seneye dedik hep. Kıdemli muhtarlara sorun size o dönemleri nasıl anlatıyorlar” diye konuştu.
“BİR KÖYÜN MUSLUĞUNDAN 40 YIL BOYUNCA SU AKMASINI BEKLEMEK NE DEMEK?”
Burhanettin Kocamaz yönetimindeki Büyükşehir’in insan odaklı çalıştığını ifade eden Erkan Arıcı, köylerin acil taleplerine İl Özel İdaresi döneminde hemen karşılık verilemediğini de kaydetti. Arıcı, “Şimdi köylerde yaşayan muhtarlarımızın veya oralarda ikamet eden vatandaşlarımızın her talebini gidermeye çalışıyoruz. Çünkü eksikleri çok fazla. Yıllık oldukça düşük bütçelerle hizmet almaya çalıştı senelerce bu köylerimiz. Bir köyün musluğundan 40 yıl 50 yıl boyunca su akmasını beklemek ne demek? Burada yaşamı nasıl sağlayacaksınız? Susuz köyde köylü ne yapacak, ne üretebilecek, geçimini nasıl sağlayacak, nasıl yıkanacak? Mecbur göç edecek. Öyle de oldu senelerce, gidin Silifke’nin, Gülnar’ın, Mut’un köylerini gezin. Nüfus yoğunluklarını yıllara göre ortaya koyduğunuzda köylerimizin nasıl ıssızlaştığını görürsünüz” dedi.
“KÖYLERDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ ARTIK GÜLÜMSEMEYE BAŞLADI”
Arıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Köylerimiz oldukça uzun bir zaman sonra hızlı ve yoğun bir hizmet ağına kavuştu. Aynı anda hem asfaltı döküldü hem de içme suyu deposu yapıldı. İçme suyu boruları yenilendi. Köylere canlılık geldi. Bu dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi öncelikle maalesef geri kalan köylerimizi 21. Yüzyıla eriştirmeye çalışıyor. Köyde yaşayan insanlarımızın da alması gereken modern yaşam hakkından yararlanması için mücadele ediyor. Yaptığımız her hizmet köylerde kendisini gösterdi. Tozun içinden köylere gitmiyorsunuz artık, yollarınız yenilendi. Issız köyler görülmüyor artık, çünkü köye su geldi. İnsanlar dönmeye başladı. Köylerimiz kalabalıklaştı. Su var, yol var, insanlarda moral var. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız gülümsemeye başladı. Köylerini daha da güzelleştirmek için her zamankinden daha çok çabalamaya başladı. Bu sebeple köylere yapılan hizmetlerimiz de doğal olarak görünmeye başladı.”
“DAĞ BAŞINDAKİ KÖYDEN ÜNİVERSİTEYİ KAZANAN ÖĞRENCİMİZE BİLE BURS SAĞLAYABİLDİK ÇOK ŞÜKÜR”
Büyükşehir Belediyesi’nin köylere sadece yol-su gibi temel hizmetlerle sınırlı kalmadığını da ifade eden Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı, “Köylerimizin mezarlıkları temizlendi, bir düzene girdi. Köylerde daha önce olmayan ilaçlamalar başladı. Düşünebiliyor musunuz köylerimizde cenaze hizmeti bile yoktu. Dağ başındaki köyde yaşayan öğrencimiz üniversiteyi kazandı, Büyükşehir imkanlarıyla bursunu bile almaya başladı. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız Büyükşehir imkanlarına kavuşarak, bir Büyükşehir’de yaşadıklarını hissetmeye başladı” açıklaması yaptı.
“MERSİN MERKEZE YAPILAN HİZMETLERİN DE HAKKINI KİMSE YEMESİN!”
Kırsala hizmetlerin fazla yapıldığı eleştirilerini bu perspektiften değerlendirdiği zaman üzüldüğünü dile getiren Erkan Arıcı açıklamasını şöyle tamamladı: “Kırsala çok daha fazla hizmet gidiyor dediğinizde Büyükşehir Belediyesi olarak merkeze yaptığımız hizmet ve projelerin de hakkı yeniyor. Mersin merkeze yapılan hizmetlere bir 2014 öncesinde bakın, bir de 2014’ten sonrasına bakın. Büyükşehir Belediyemiz Mersinliler için var gücüyle, sınırlarını zorlayarak çalışıyor. Tüm hemşerilerimizin içi ferah olsun.”