DEM Parti’nin CHP’ye montelediği Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, belediyenin durumunu bugün basınla paylaştı. Yıldız, belediyenin borcunu yaklaşık 720 Milyon TL olarak açıklarken, daha tespit edilemeyen borçların olduğunu söyledi. Yıldız, “Benim üzerinde oturduğum koltuk dahil hepsi icralık hale gelmiş durumda. İcra dosyalarımız giderek yükseliyor ama bunları ben kişisel olarak takip ediyorum. Çünkü bunları araştırıyorum” dedi.
CHP’li Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, göreve başlamasının ardından ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Belediyenin mevcut gelir gider tablosunu ve borçlarını içeren afiş de belediye binasına asılarak, kamuoyuna sunuldu.
Yıldız, Toroslar Belediyesi’nin 719 milyon 772 bin 306 TL borcu olduğunu söyledi.
60’A YAKIN KİŞİ YA İATİFA ETTİ YA DA İŞTEN ÇIKARTILDI!
Toroslar Belediyesinde toplam 1058 kişinin çalıştığının bilgisini veren Abdurrahman Yıldız, “Biz geldiğimizde belediye şirketinde 870 tane çalışan vardı. Toroslar için bu kadar işçi sayısı fazla olup, zaten gördük ki yüzlerce arkadaşımız ya işe gelmiyor ya da işe geliyorsa bile belediyenin muhtelif birimlerinde sabahtan akşama kadar oturup çay kahve içiyor. İşe gelmeyen arkadaşların tespitine özel önem verdik. 60’a yakın arkadaş ya istifa etti ya da disiplin kurulu kararı ile işten el çektirildi. Ama bu sayının daha fazla olduğunu biliyorum ve biz bu işin üzerinde sıkı bir şekilde duracağız. Belediyemiz personel yapısında bulunan yüksek birikme nedeniyle personel maaş toplamı, Toroslar Belediyesi’nin İller Bankası’ndan gelen ilçe payının neredeyse yüzde 70’inin üzerine çıkmıştı. Başta işe gelmeyip maaş alanların tespiti, son altı ayda kamuoyunun vicdanına bıraktığımız saiklerle işe alınan personelin iş akitlerinin feshi ve emeklilikleri gerçekleşen personelle birlikte belediye giderlerinden şimdilik yüzde 15 oranında azaltıldı” diye konuştu.
ORTADA ARŞİV YOK!
Toroslar Belediyesi’nin gayrimenkul yönünden çok zengin bir belediye olmasına karşın 30 yılda bu zenginliğin kaybedildiğini anlatan Abdurrahman Yıldız, “30 yıl boyunca bu kentin neyi vardı, bunlar kimlere nasıl verildi, nereye gitti, nasıl satıldı? Satılan bu mülklerden elde edilen gelirler ne oldu? Bugün 2 milyar lira değerinde olan gayrimenkulümüz neden 40 milyona elden çıkarıldı? Bu halk bunun hesabını sormaz mı? Biz bunun hesabını sormaz mıyız? Bu kadar zengin bir belediye iken bu kadar fakirleşen bir belediyeye nasıl dönüştü?” sorularını yöneltti.
Yıldız, “Toroslar Belediyesi’ne ait birçok gayrimenkulün satışı ise ayrı bir gündem ve içimizi sızlatan başlık olarak karşımıza çıktı. Bunun nedeni yapılan bu satışlardan elde edilen hasılatın Toroslar halkına hizmet olarak dönmeyip bir avuç azınlığa dağıtılmış. Toroslar halkı olarak bizler burada da hem malımızdan hem hizmetten olmuşuz. Tabi arşiv problemimiz de var ki 2019 seçimlerinden sonra yangın da çıktı. Son 30 yıllık arşivleri tarayarak bu kentin neyi vardı nasıl satıldı kimlere satıldı, bunlar bu kente nasıl yatırım olarak geri döndü veya dönmedi bunun bir araştırmasını da yapacağız” dedi.
“BELEDİYE ADINA TESCİLLİ ARAÇLARIN NEREDE OLDUĞUNU TRAFİK ŞUBEYE SORDUK!”
Belediyenin araç parkuru ve iş makineleri hakkında da açıklama yapan Yıldız, “Mesela bizim 18 tane ağır makinemiz var. Bizim adımıza tescilli araçların nerede olduğunu bulmak için Trafik Şubeye sorduk. Ama çürümeye terk edilmiş bu iş makineleri basit arızalar yüzünden çalışamaz durumda köşe atılmış. Bunlardan çok daha kötü makineler on milyonlarca liraya kiralanmış. Biz bu ağır makinelerimizi bir hafta gibi kısa bir sürede ayağa kaldırdık. Bu soygun değil mi? Peşkeş çekmek değil mi? Toroslar halkının birilerine teslim edilmesi değil mi? Bunların hesabını sormayalım mı?” şeklinde konuştu.
Belediyeye ait işyeri ve dükkanların durumu hakkında da konuşan Yıldız şöyle devam etti:
“Havuzlar, düğün salonu, büfeler var ama yıllardır bunlar birilerinin özel mülkü haline getirilmiş. Koskoca bir tesisi kimin işlettiği bilinmiyor, yeni bir ihale de yapılmamış ki bu suçtur. Yıllardır ihale edilmeden kimin neden kullandığı belli olmayan bir şekilde bu memleketin gayrimenkulleri kullanılmış. Üstelik kiralanan alanlar üçüncü şahıslara kiraya verilmesi söz konusu olamazken 23’üncü şahıslara devirler yapılmış. Sanki batan geminin malları, sahipsiz mülk bunlar? Şimdi ki kullananlar ise biz ‘buradan çıkmam’ diye kafa tutmaya çalışıyor. İşyerlerimiz sayısız şekilde birileri birilerine peşkeş çekmiş. Ben bu mülkleri korumak zorundayım. Bunlar benim namusum. Tüm işletmelere tahliye yazısı gönderdim” diye konuştu.
Abdurrahman Yıldız, borç tablosunu astıklarını ifade ederken, asılan rakamların dışında tespit edilemeyen borçların da olduğunu söyledi.
Yıldız, “Benim üzerinde oturduğum koltuk dahil hepsi icralık hale gelmiş durumda. Oturduğumuz koltuğun kim tarafından sipariş edildiğini veya alındığını ise hala bilmiyoruz. Yani kimin nereden ne aldığı belli değil. Belediyeye kimin neyi nereden aldığına dair bilinmeyen bir durum var. Gelip belediyenin borcu olduğunu söyleyenler oluyor, soralım araştıralım diyorum sonra alacaklılar ortadan kayboluyor. İcra dosyalarımız giderek yükseliyor ama bunları ben kişisel olarak takip ediyorum. Çünkü bunları araştırıyorum. Gerçekten bize bu kadar asfalt dökülmüş mü? Bunların tahlilini yaptırıyor sokak sokak geziyorum. Milyonlarca liralık asfalt dökülmüş mü? Kaldırım taşı yapılmış mı? 50 yıldır Toroslar’ı sokak sokak gezerim merak ediyorum, yapılmışsa Toroslar’ın neresine yapılmış?” dedi.