Vahap Seçer dönemindeki akaryakıt ihalelerinde ortaya çıkan kırım rakamları çelişkisi son ihaleyle iyice arapsaçına döndü. Her yapılan ihale sonrasında mecliste yaptığı açıklamalarla, ortaya çıkan rakamlar arasında uçurum olan CHP’li Vahap Seçer’in kamuoyuna “doğru” açıklama yapmadığı da gözler önüne serildi.
Göreve geldiği günden bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı akaryakıt ihalelerindeki kırım oranlarındaki çelişkiler Mersin kamuoyunda Vahap Seçer’in “şeffaf, kamu kaynaklarını doğru kullanıyoruz” açıklamalarını da bir kez daha sorgular oldu.
2019 yılındaki ihale için yüzde 22 kırım yapılarak akaryakıt ihalesini aldıklarını açıklayan Vahap Seçer’in, bu açıklamalarını daha sonra yine kendi yaptığı açıklamalar çürütmüştü. O açıklamadan sonra gelen meclis oturumlarında yüzde 22’yi yüzde 19 olarak dillendiren Seçer, ortaya çıkan gerçek rakamın ardından konuyu bir daha açmamıştı. Kendi dönemlerindeki ihaleyi önce yüzde 22 açıklayan Vahap Seçer’in bu ihaleyi yüzde 6,27 kırımla gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı.
2020’DE YAPILAN İHALE İÇİN 11 DEMİŞTİ, ONUN DA 8,87 KIRIMLA ALINDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI
Yine 2020 yılında yapılan akaryakıt ihalesindeki kırım oranı da yine Seçer tarafından yüzde 11 olarak açıklanmıştı. 2020 yılının Kasım ayında gerçekleşen akaryakıt ihalesiyle ilgili Mersin kamuoyuna Mecliste açıkladığı yüzde 11 kırımın da yalan olduğu belgelenmiş, ihalenin 8,87 ile sonuçlandığı ortaya çıkmıştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi 17 Kasım’da gerçekleştirdiği akaryakıt ihalesini sonuçlandırdı. 3 firmanın girdiği ihale, yüzde 8.87 kırım yapan firmaya kalmıştı. İhale sonrasında ortaya çıkan bomba olay ise hem ülke hem de Mersin gündeminde yer almıştı.
Şartnamede toplam alınacak olan 18 Milyon Litre akaryakıtın 15 Milyon litresinin belediyenin kendi araçlarıyla ana dağıtıcıdan alınacağı, 3 Milyon Litresinin de taşıt takip sistemi ile tedarik edileceği ibaresi gözleri bir anda Sayıştay’a çevirmişti.
Macit Özcan döneminde de akaryakıtı depolama sistemiyle kullanan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay incelemesine takılmış ve Taşıt Takip Sistemine geçilmesi için rapor hazırlanmıştı. Rapora rağmen taşıt takip sistemine geçmeyen Büyükşehir, Taşıt Takip Sistemine Burhanettin Kocamaz döneminde resmen geçmişti. Sayıştay’ın Taşıt Takip Sistemine geçilmesindeki raporunun altındaki temel hususun açık açık “hırsızlığın” önüne geçilmesini istemesiydi. CHP’li Seçer yönetiminin 15 Milyon litre akaryakıtı Makine İkmal’deki tanklar üzerinden kullanmaya başlaması da her türlü suiistimali peşinden getireceği yorumlarına yol açmıştı.
SEÇER 2023 İHALE KIRIMINA NE DİYECEK?
2023 yılı için yapılan ihaledeki kırım oranı ise şoku ikiye katladı. 369 milyon 753 bin TL bedelli akaryakıt ihalesini yüzde 0,48 gibi yok denecek kadar az bir ıskontoya veren yönetimin, bu dönemki ihale için kamuoyuna açıklayacağı rakamsa merak ediliyor. Seçer’in yüzde 0.48 mi yoksa yine kamuoyunu yanıltan bir kırım oranıyla mı çıkacağı da büyük merak konusu oldu.
Normal şartlarda ihalenin yapıldığı 21 Kasım tarihinde herhangi bir petrol istasyonunda EPDK’ya göre KDV dahil 24 lira 77 kuruşa vatandaş yakıt alabilirken, belediye toplu alım yaptığı bir ihalede KDV dahil hesaplandığında 24 lira 65 kuruşa yakıt almış oluyor. Normal bir vatandaş petrol istasyona gittiğinde o günün tarihi ile bundan çok daha fazla ıskonto alabilecekken, 2020 yılında ekonomik olacağı ve ucuza mal olacağı söylenerek ‘Taşıt Tanıma Sisteminden’ vazgeçilerek ‘Dökme Sistemi’ kullanma kararı alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, milyon liralık bir ihalede vatandaşla aynı fiyata akaryakıt alımı gerçekleştirmiş oluyor.